Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer Ik heb een klacht

Klachten Top 5 Augustus 2015

 • Restitutie
 • Geldigheid

  Op nummer twee deze maand staan de klachten over geldigheid. Onder dit trefwoord vallen klachten over de OV-chipkaart die na 5 jaar verloopt of de geldigheid van een bepaald abonnement. Het OV loket heeft meerdere klachten ontvangen van reizigers met een anonieme OV-chipkaart die het vervelend vinden dat ze hun anonimiteit moeten opgeven, als ze het saldo van een verlopen OV-chipkaart willen terugvragen.

  Omdat zijn anonieme OV-chipkaart na 5 jaar verlopen is, vraagt een reiziger bij een NS-balie om teruggave van het saldo van € 15.00. De medewerker achter het loket deelt hem mee dat hij het saldo alleen kan terugkrijgen wanneer hij zijn kaart samen met een volledig ingevuld formulier met al zijn persoonsgegevens inclusief bankrekeningnummer op stuurt. Hij vindt dit vervelend, omdat hij destijds om privacyredenen bewust heeft gekozen voor een anonieme OV-chipkaart. Maar om zijn saldo terug te krijgen moet hij zijn privacy opgeven. Volgens Klantenservice OV-chipkaart is het niet mogelijk om het saldo van een verlopen anonieme kaart bij een balie te restitueren, omdat op een verlopen kaart geen service meer wordt verleend. Daarnaast mogen er geen wijzigingen meer aangebracht worden op een verlopen kaart, zoals saldo van de kaart halen om dit terug te betalen. Maar als hij zijn verlopen kaart opstuurt en zijn anonimiteit opgeeft, krijgt hij het saldo wel op zijn rekening gestort. Dan wordt er dus nog wel service verleend en dan kunnen er ook wijzigingen worden aangebracht op de verlopen kaart.

  Een andere reiziger beklaagt zich dat je bij het terugvragen van reissaldo op je oude kaart € 2,50 administratiekosten moet betalen, wanneer het om een bedrag van minder dan € 30,- gaat. Dit zou een gratis handeling moeten zijn, vindt hij.

  Klantenservice OV-Chipkaart stuurt zes weken voor afloop van de geldigheidsdatum mensen met een persoonlijke OV-chipkaart een bericht met daarin de waarschuwing dat deze kaart binnenkort gaat verlopen. Een vrouwelijke reiziger krijgt bericht dat haar kaart afloopt op 28 september 2015. Zij reageert meteen en bestelt een nieuwe kaart. De kaart wordt snel geleverd maar tot haar verbazing is haar nieuwe kaart geldig tot 18 augustus 2020.  Zij levert dus 40 dagen in. Zij vindt dit niet netjes en ziet het als een verkapte prijsstijging.

  Zestigplussers met het oude voordeelurenabonnement of een Dal Kortingsabonnement kunnen gebruik maken van keuzedagen. Hiermee kunnen ze een hele dag ‘gratis’ door Nederland reizen. Reizen ze niet met een keuzedag dan geldt 40% korting voor reizen na 9 uur en in de maanden juli en augustus zelfs de hele dag korting. Een bezitter van een dergelijk voordeelurenabonnement laat haar verchipte keuzedagen tegen betaling omzetten in papieren keuzedagen. Nu blijkt dat die papieren kaartjes in tegenstelling tot de keuzedagen op haar OV-chipkaart in de maanden juli en augustus geen korting geven voor 9 uur`s morgens. Navraag van het OV loket bij NS hierover heeft ons geleerd dat er meerdere soorten Keuzedagen zijn (bij voordeelurenabonnement, dalvoordeel, verchipt en op papier) zijn met elk andere voorwaarden. Dat heeft volgens NS enerzijds met historie te maken en anderzijds door technische beperkingen. Het OV loket is nog in gesprek met NS over dit onderwerp.
   

 • Kosten van de kaart
 • Tariefhoogte
 • Vertraging

Juli 2015